Tuesday, November 25, 2008

W.I.P - Dragonia

DRAGONIA




Baru siap bahagian leher.
Bahagian tangan still in progress.
Baju kurung moden, tangan cuff (betul ke aku eja ni).
My sister's too.
Diberi nama Dragonia sebab bentuknya yang macam bentuk naga.



Sketches book

Lakaran design yang hendak dibuat. Dapatkan idea dulu. Masalah besar adalah pemilihan warna manik dan labuci. Susah. Tersilap pilih, design tak menyerlah.

.

Bahagian leher.

Gambar digelapkan, untuk menaikkan design manik.

.

Baju penuh - Baju kurung moden - Lengan Victorian Style

Tuesday, November 18, 2008

Dangling Flowers




My sister's..
Baju kurung moden - kain chifon... hmmmm... jenuh la sikit sebab kain lembik.
Sebenarnya, design dangling flowers ni very simple... bunga, daun dan dangling. Sekejap saja boleh siap. Lagi pula, tangan sudah siap bersulam, lagi mudah kerja.
Tapi, nak dapat idea yang lambat sikit. Sebab colour baju ni a bit striking. So colour manik dan labuci susah nak blend.
At last, dapat idea ni, selepas banyak kali dibuka dan dijahit walaupun dah sketch design dari awal..
So... Enjoy dangling flowers...





Zoom bunga - sorry... kesan lakaran tak sempat nak padam.. tak sabar nak show off :)


Zoom lagi...

Monday, November 17, 2008

I'm loving it...



I'm Loving It....

Suka sangat.
Bunga labuci dijahit pada baju kurung. (sendiri punya)
Actually, design ini 'copycat' daripada Fotopages Kak Arry. Idea Kak Arry memang malatopsss..



Full Baju




Bahagian Leher




Zoom bunga


Untuk design yang heavy camni, memang kena lapik dengan kain gam. Supaya kukuh. Tak nampak kain melendut. Especially kalau jenis kain lembut seperti chiffon. Walaupun baju ini kain sutera, aku tetap lapik dengan kain gam. Malas!! Tapi terpaksa. Kalau tak, tak cantik...

Inilah rupanya kain lapik gam tu.




Tangan - lain sikit dari Kak Arry's

Saturday, November 1, 2008

F.I.D.B dan sisik ikan

Baju raya yang tak sempat dipakai. Baru saja siapkan maniknya.

Design Fill in Da Blank - sebab manik dijahit atas sulaman

Baju kurung moden.

Sebelum bermanik


Selepas

Bunga pada badan. 1st attempt untuk design Sisik Ikan


Close up bunga dan daun






Tangan - Sebelum - Sulaman kosong


Tangan - Selepas



Close up bunga pada tangan - Sisik ikan 1 layer



Bawah baju - Sebelum - Sulaman kosong



Bawah baju - Selepas